Otthonunk tiszta illatai

Az illatok különleges módon hatnak ránk, hiszen egy-egy illathoz élményeket, érzelmeket tudunk kapcsolni, majd felidézni. Ennek az az oka, hogy az orr az egyetlen olyan érzékszervünk, amely az ingereket azonnal továbbítja az agy limbikus rendszerébe ( az agy azon részébe, ahol az érzelmek születnek), és a hipotalamuszba ( a test hormon irányítási központja, ami befolyásolja a szervezet minden fontos élettani működését, beleértve az idegrendszert is). 

Az illatmolekulák az orron és bőrön keresztül is felszívódnak, és el tudnak jutni belső szerveinkhez. Ezért érdemes megválogatnunk, hogy milyen illatokat használunk otthonunkban.

Szervezetünk a természetes illatanyagokat tudja leginkább tolerálni, ám a természetes illatok között is számos lehetőség közül választhatunk.

Az aromaterápiában használt terápiás illóolajok nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen felhasználási területük és igen széles.

Az illóolajok jó kedvre derítenek, megszüntetik a stresszt, szépítenek és fiatalítanak. Nem csak pszichésen, de fizikailag is hatnak ránk. Segítenek enyhíteni bizonyos panaszokat az immun-, a keringési-, és az idegrendszer stimulálásával.

Ezek az illóolajok többnyire biogazdaságból származnak, szigorúan kontrollált körülmények között vonják ki az átválogatott növényekből, pontosan abban a rövid időintervallumban, amikor az összetevők a legkoncentráltabban vannak jelen a növényben. Csakis első desztillációból származhatnak, melyek a növény abszolút lényegét, esszenciáit tartalmazzák.

Kémiai összetételüket is szükséges megvizsgálni, hiszen fontos, hogy egy-egy hatóanyag milyen arányban van jelen az adott illóolajban. A kisebb mennyiség miatt az adott illóolaj hatékonysága csökken, míg a túl nagy mennyiség veszélyeket tartogat.

A természetes vagy natúr illóolajok szintén meghatározott növényből kerülnek kivonásra, ám termesztésünk nem biogazdaságban történik. Használatukat a biztonságos illatélményhez, otthonunk illatosítására vagy a háztartásban tudjuk kamatoztatni. A natúr illóolajok kategóriájában is érdemes a kémiailag bevizsgált minőséget választani, plusz szintén fontos az első desztilláció.

Hipoallergén illatanyagokat használunk mosószereinkben, melyek természetes illóolajok kombinációjából jönnek létre. A termékek illatosításához több mint 5000 természetes esszencia áll rendelkezésre, amelyek szinte végtelen variációban kombinálhatóak a termékek előállítása során. Ezeknek az illatanyagoknak szigorú szabályoknak kell megfelelniük, és mélyreható teszteken kell jól teljesíteniük ahhoz, hogy forgalomba kerülhessenek.

Hipoallergénnek nevezzük azokat az illatanyagokat, amelyekre minimális az allergiás reakció kialakulásának valószínűsége. Azaz a termék allergénkeltő képessége olyan alacsony, hogy nem vált ki allergiás reakciót. Ennek ellenére érdemes akár bőrtesztet is végezni, hiszen egyéni érzékenység bármilyen természetes összetevővel szemben is lehet.

Válogass minőségi illataink között és áraszd el otthonodat kedvenceiddel!

Vélemény, hozzászólás?

hu_HUMagyar