Érezd jól magad ruháidban!

Nemcsak a pollenekre, élelmiszerekre, illatanyagokra lehetünk allergiásak, hanem azokra a ruhadarabokra is, melyek testünket borítják.

A ruha és a fehérnemű egész nap érintkezik bőrünkkel, így ha mosás alkalmával vegyi anyagok maradnak a rostok között, kellemetlen tüneteket okozhatnak. A tüneteket okozhatja maga a ruha anyaga is, állati szőr, pollen, vagy a ruhagyártás folyamatában használt egyéb vegyi anyagok.
Ilyen allergiás reakció megjelenhet kiütések, bőrpír, ekcéma, dermatitisz vagy akár tüsszögés és orrfolyás formájában is.

Mi az oka a vegyszerekkel szembeni érzékenység ugrásszerű növekedésének?

Napjainkban az immunrendszer terhelése olyan méreteket ölt, melyre a szervezet érzékenységgel válaszol. 50 évvel ezelőtt egy átlag háztartásban használt kozmetikumok és háztartási tisztítószerek száma tizede volt a ma használatban lévő szerek számával. Ha igyekszünk is a természetes, bőr- és környezetbarát megoldásokban gondolkodni, a falfesték, a szigetelőanyag, az ivóvíz is tartalmazhat a szervezet számára nemkívánatos anyagokat. Otthonunkon kívül a közlekedésben létrejött gázok, a cigarettafüst, a gyárak által kibocsátott anyagok reakcióba lépnek a vegyszerekkel, fokozva az érzékenység esélyét. Ezen anyagok elkerülése az egyetlen lehetőség a védekezésre, ami egyre nagyobb kihívást jelent.

Hogyan kerülhetjük el a bőrirritációt?

textília

  •  Válasszunk lehetőség szerint természetes anyagokból készült termékeket, kozmetikumokat, mosó- és tisztítószereket, textíliákat, természetes festékkel színezett ruhadarabokat. Természetes textília lehet a pamut, bambusz, selyem vagy len.
  • Általános jó tanács, hogy mindig mossuk ki a ruhát, mielőtt felvennénk! A textíliákat, ruhákat a gyártás során különböző vegyszerekkel kezelhetik, például azért, hogy megakadályozzák a penész megjelenését. A textília fehérítéshez vagy a színezéséhez is alkalmazhatnak olyan vegyi anyagokat, melyek súlyos allergiás reakciót, ekcémát válthatnak ki.
  •  Öltözködjünk rétegesen és viseljünk jól szellőző ruhadarabokat.
  • Válasszuk meg helyesen a ruhák méretét! A túl szűk ruha kényelmetlen lehet, irritálhatja a bőrt, ráadásul komoly betegségek kialakulásához is hozzájárulhat. Például a szűk melltartó vagy szűk nadrág akadályozza a nyirokkeringést.
  • Mindig használjunk öblítőt, hiszen az öblítés célja a mosásban használt vegyületek eltávolítása, semlegesítése, így segítségével elkerülhető a bőrirritáció.

Az öblítőhasználat fontosságáról olvasd el alábbi cikkünket:

Miért érdemes természetes öblítőt használnod?

 

 

Vélemény, hozzászólás?

hu_HUMagyar