Natúr-, bio-, biodinamikus termékek, miért szeretjük őket egyre többen?

Natúr:natural

Élelmiszerek: kevésbé feldolgozott, adalékanyagtól többnyire mentesek.

Kozmetikumok, tisztítószerek, mosószerek: Természetes hatóanyagokat tartalmaznak, nagyobb rész növényi, de megtalálhatóak az állati eredetű összetevők is, mint például a méhviasz vagy lanolin.

Nem tartalmazhatnak:

szintetikus színezőanyagot, szintetikus illatanyagokat, szintetikus tartósítószereket, génmódosított anyagokat, szilikon-olajat, ásványi olajokat, ásványi eredetű viaszokat, tiltott az állatkísérlet, tiltott a radioaktív besugárzás.

A natúrkozmetikumokat nem kötelező minősíttetni, elég, ha az összetevők listájában (INCI) szereplő alap- és adalékanyagok, a termékinformációkban szereplő adatok megfelelnek az EU natúrkozmetikai feltételrendszerének.

Ökológiai, organic, organikus, biológiai, bioeco-friendly-digest

Az ellenőrzés a termeléstől kezdődik. A biotermékeket ellenőrzött körülmények között termesztik környezetkímélő és megújuló gazdálkodásokban.

A termelés során nem használhatnak:

műtrágyát, szintetikus növényvédő szereket, vegyszereket, toxikus anyagokat, hormonokat (pl. hozamfokozók), génmódosított szervezeteket, ionizációs besugárzást.

Illatosításra és színezésre kizárólag növényi kivonatokat használnak fel.

Ezek helyett a már több évszázada, évezrede kitapasztalt vagy újfajta, de környezetkímélő biológiai módszereket használják. A bio- vagy ökológiai termelés során nem szennyeződik a talaj, a talajvíz, a felszíni vizek, kevesebb az energiafelhasználás. Az ökológiai módszerek alkalmazásával a talajban a szervesanyagok utánpótlása is természetes anyagokkal történik. Ezáltal a talaj gazdag ásványi sókban és nyomelemekben, ezért a bio termesztésű növények, zöldségek, gyümölcsök beltartalmi értékei messze felülmúlják a vegyszeres termesztésű társaikét. Ennek köszönhetően a bionövényekből készült kozmetikumok egészségesek, sokkal intenzívebb és kedvezőbb hatású hatóanyagokkal rendelkeznek a mesterségesen előállított kozmetikumokkal szemben.

A hiteles bio és ökotermékek mindig drágábbak, mert egységre jutó idő alatt kevesebbet lehet előállítani belőlük, nagyobb odafigyelést igényelnek, gyakran több közvetlen emberi munkát mint a gyártósoron készült társaik. Általában véve viszont elmondható, hogy jobb minőséget képviselnek és tisztábbak.

A biokozmetikumok növényi alapanyagait ellenőrzött bio- vagy ökológiai gazdálkodásban termesztik.

A biogazdálkodásból származó alkotókat tartalmazó kozmetikumokat kötelező minősíttetni, ha a gyártó a termékeinél hivatalosan is használni szeretné a BIO megnevezést!

Amennyiben a kozmetikumok megfelelnek az adott hatóság feltételrendszerének, úgy megkapják az ellenőrző szervezet védjegyének és a termékek nevében az ökológiai, organic, organikus, biológiai, bio, szó használatának jogát, valamint az akkreditációt (jogosultságot) igazoló kódszámot.

Az összetevők listájában (INCI) külön meg kell jelölni az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó komponenseket.

Biodinamikus termékek

A biodinamikus termelés olyan komplex mezőgazdasági módszer, amelyben a talaj termőképességének javítására gyógynövényekből (pl. kamilla, csalán, pitypang, cickafark, macskagyökér), természetes kvarcból származó preparátumokat és az ezekből készített permetező szert használnak. Így fokozzák a termesztett növények kórokozókkal szembeni természetes védekező képességét és segítik vegetatív fejlődésüket.

A biodinamikus gazdálkodásban figyelembe veszik a napszakok,évszakok sajátosságait, igazodnak a Föld- Hold konstellációhoz (Holdfázisok), ügyelnek a természeti környezet egyensúlyára, felhasználva a több évszázados, évezredes tapasztalatokat. Vetésnél nemcsak a kozmikus hatásokra (pl. a Hold állását) ügyelnek, hanem a társnövények gondos kiválasztására is. Az ilyen gazdaságokban a termőtáj faunájának és flórájának egészséges egyensúlyát támogatják. Ennek köszönhetően magas szintű mikrokörnyezeti egyensúly jön létre.

Összefoglalva a biodinamikus termesztési mód környezetkímélő, környezeti egyensúlyjavító. Az így termesztett növények beltartalmi értékeik kimagaslóak, az ezekből készült kozmetikumok jótékony hatásai messze felülmúlják a mesterséges kozmetikumokét. A biodinamikus termelés tanúsítását a Demeter International végzi. Feltételrendszerük világszerte egységesített módon szabályozott. Védjegyhasználatuk szigorúan és teljeskörűen védett.

A biodinamikus minősítésű összetevőket tartalmazó biokozmetikumok használatakor a bőr hamar visszanyeri egészséges egyensúlyi állapotát. Az irritációra érzékeny gyermekek, felnőttek, allergiás reakcióra hajlamos bőrű emberek, lézeres arc- és dekoltázskezelésen átesett személyek is nyugodtan használhatják az ilyen biokozmetikumokat.

Vélemény, hozzászólás?

hu_HUMagyar