Karácsonyi gyógy- és fűszernövényeink

A karácsony közeledtével a legtöbb ember lázasan készülődik, ajándékokat vásárol a rokonoknak, süt-főz, és arra törekszik, hogy minden úgy alakuljon, ahogy eltervezte. Igyekszünk az évnek ebben a szakában a legfinomabb szent esti vacsorát főzni, a karácsonyfát a legszebben feldíszíteni, és ínyenc süteményeket készíteni. A kellemes fenyőillat ilyenkor belengi az egész lakást, készülnek a kedvenc desszertjeink a jellegzetesen aromás karácsonyi fűszerekkel. Ide tartozik többek között a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér, melyek a mézes kalács elkészítéséhez nélkülözhetetlen fűszerkeverék alkotóelemei. Az előbb említett növények kis mennyiségben ételeink ízesítésére, illatosítására szolgálnak, míg terápiás dózisban alkalmazva jótékony hatással rendelkeznek. Ezeket a kedvező hatásokat ismertetem a továbbiakban.

A szegfűszeg Indonéziából származó fa, melynek kivonata baktérium-, gomba- és vírusölő hatással rendelkezik. Illóolaja fájdalomcsillapító, érzéstelenítő tulajdonságú, hígított formában szájüregi fertőzések kezelésére, hígítatlanul pedig a fogászatban helyi érzéstelenítésre használható. 14-20 %-os illóolajtartalmának köszönhetően emésztést serkentő hatása is van.

A gyömbér szintén sok kedvező hatással rendelkezik. A délkelet-ázsiai eredetű gyógynövénynek a fahéjsav származékokban gazdag gyöktörzse szolgáltatja a drogot. Antibakteriális, antifungális*, gyomorsav csökkentő, vércukorszint csökkentő, emésztésjavító tulajdonságai mellett hányáscsillapító hatással is bír. A gyömbér gyöktörzs fogyasztása fokozza a gyomornedv- és az epeszekréciót, ezáltal diszpepsziás panaszok mérséklésére alkalmazható. Tengeri betegség, műtét utáni hányinger csillapításában sikeres antiemetikumnak** bizonyult. Több vizsgálat szerint hatása egyenértékű volt a dimenhidrináttal (Daedalon).

Végül szót ejtek arról a növényről, amely a karácsony kihagyhatatlan kelléke. Ez nem más, mint a hazánkban is előforduló erdei fenyő, melynek kérgéből balzsamot nyernek. A balzsamból vízgőzdesztillációval illóolajat állítanak elő. Ez használható gyógyászati célra. Felsőlégúti megbetegedések esetén forró vízbe kell cseppenteni az illóolajat. Az így elkészült keveréket néhány percig belélegezzük. Migrénes fejfájás csökkentésére is alkalmas lehet.

A gyógyászati célra alkalmas fahéj kéreg egy-Kínában és Sri Lanka szigetén-élő fa. Kedvező hatásaiért elsősorban a fahéjaldehidek felelősek. A fahéjat tradicionálisan teltségérzet, puffadás csökkentésére alkalmazzák. Antibakteriális és gombaölő tulajdonságait is régóta megfigyelték. Egy szakirodalom szerint Salmonella fertőzés esetén is hatékonynak bizonyul 5-7 napon keresztül fogyasztva. Néhány –állatokon végzett- kísérlet megemlíti vércukorszint csökkentő hatását, ami tudományosan egyelőre nem megalapozott. Tehát önmagában vércukorszint csökkentésre nem alkalmas, az viszont tény, hogy aki rendszeresen fahéj kérget fogyaszt, annak szüksége lehet az inzulin mennyiségének csökkentésére.

Összefoglalva a jellegzetes karácsonyi fűszereink közé tartozó fahéj, szegfűszeg és gyömbér sok jótékony hatása közül fontos kiemelni, hogy serkentik az emésztést. Így ha el akarjuk kerülni a karácsonykor oly gyakran előforduló puffadást, teltségérzetet, akkor érdemes az előbb említett fűszerek valamelyikéből forrázatot készíteni, és étkezés előtt elfogyasztani. Terhes, szoptató nők és véralavadásgátló kezelésben részesülő betegek csak fűszerként alkalmazzák, nagyobb terápiás dózisban ne!

*antifungális: gombaellenes

**antiemetikum: hányáscsillapító

Írta: Dr. Hajzsó Adrienn

gyógyszerész

Felhasznált irodalom:

Szerk. Csupor Dezső, Szendrei Kálmán: Gyógynövénytár, Medicina Kiadó Bp. 2012

Dr. Tóth László: Gyógynövények, drogok, fitoterápia, Kossuth Egyetemi Kiadó 2002.

Bernáth Jenő, Németh Éva: Gyógy-és fűszernövények gyűjtése, termesztése és felhasználása, Mezőgazda Kiadó 2007.

Vélemény, hozzászólás?

hu_HUMagyar