Háztartásunk hatása környezetünkre, életünkre

landing page - Copy

A környezettudatosság, környezetvédelem fontossága akkor válik igazán kardinális kérdéssé, amikor az ember szülővé válik és szembe kell néznie azzal a szívszorító kérdéssel, miszerint milyen világban fognak felnőni gyermekeink?

Vajon felnőttként fürödhetnek majd tavainkban, fólyóinkban? Tud a termőföld szennyezés nélküli táplálékot biztosítani majd számukra? Fognak látni szabadon élő állatfajokat, mint elefánt, tigris, jegesmedve és sorolhatnám még. Tudnak-e majd szennyezésmentes levegőt beszívni?

Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen édesvizet a talajvízkészletünk biztosítja, melyet gyorsabban éljük fel, mint ahogyan az megújulna.
A talajvíz akkor keletkezik, amikor a csapadék, a hó vagy egyéb felszíni víz beszivárog a talajba. A talajvíz sajnos nagyon érzékeny a klímaváltozással és a szennyezéssel szemben. Leggyakrabban az iparban és a háztartásokban keletkezett, a vizekbe tisztítatlanul bejutó szennyvizek okoznak környezeti károkat (egy egymilliós lakosságú városban évente 500 000 tonna szennyvíz képződik).

Már régóta tudjuk, hogy a környezetszennyezés különféle betegségek megjelenését okozhatja.

Levegőszennyezésnél légúti betegségek, asztmás rohamok, fejfájás, szédülés, az immunrendszer felbomlása, érrendszeri megbetegedéseket stb.

Vízszennyezésnél tífusz, horogféreg, kiütések, hepatitis, agyvelő gyulladás, gyomorhurut, máj és vesebetegségek; fémmel szennyezett víz esetén: Parkinson kór, Szklerózis Multiplex, Alzheimer kór.

Talajszennyezésnél fejfájás, kiütések, rák, leukémia; a talajban levő ólom különösen gyerekeknél veszélyes, mert agyi fejlődési rendellenességeket okoz; a higany vesebántalmakat.

Mindaz, amit otthonunkba beviszünk, elfogyasztunk, elhasználunk, lehúzunk a lefolyón, hatással van környezetünkre. A környezet visszahat ránk és káros anyagainkat visszakapjuk élelmiszereinkben, ivóvizeinkben, levegőnkben. Környezetünk védelmével óvjuk önmagunkat, gyermekeinket, és biztosítjuk számukra az élhető jövő lehetőségét.

Anandam

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.