Elegendő csak mosogatni vagy csak sterilizálni a baba eszközeit?

A kisbaba táplálásának legegészségesebb és legegyszerűbb módja a szoptatás. Ez sajnos nem mindig lehetséges, így az anyatej lefejése, tárolása, a tápszeres táplálás számos tennivalót von maga után.

Miért fontos az eszközök alapos elmosása, fertőtlenítése?

Az újszülött baba immunrendszere még nem elég erős ahhoz, hogy megvédje a környezetben élő, akár fertőző betegségeket is terjesztő mikroorganizmusoktól (gombák, baktériumok,). Leginkább azokra a cumisüvegekre kell figyelmet fordítani, amelyekben tejet vagy tejes ételt adsz a kicsinek.

A cumisüveg fertőtlenítése azt jelenti, hogy minden egyes részét fertőtleníteni kell, beleértve a cumis részét, annak gyűrűjét és kupakját is.


Mosogatás

Kisbabánk eszközeit nem elegendő csak sterilizálni, azokat a sterilizálás előtt el kell mosogatni. Elsőként a zsírdús anyatejjel, tápszerrel érintkező felületeket kell elmosni.

A mosogatáshoz ne használjunk vegyszeres mosogatószert. A legjobb, ha csak növényi alapanyagból készült mosogatószert használunk, így elkerüljük, hogy kisbabánk vegyszerekkel érintkezzen. Ez azért is kiemelkedően fontos, hiszen ezeket az eszközöket be fogja a venni a szájába, így a nyálkahártyán keresztül gyorsabban tudnak felszívódni babaánk szervezetébe az eszközökön maradt vegyi anyagok. Ezt követően folyóvízben öblítsük el az eszközöket. A lemosás során ügyeljünk arra, hogy a legeldugodtabb résekből is eltávolítsuk a lerakódásokat. Ehhez nagy segítséget nyújtanak a szétszedhető cumisüvegek, itatópoharak.

Sterilizálás


Kényelmes megoldás, ha van otthon sterilizáló készülékünk, ha nincs, akkor a következőképp fertőtleníthetjük biztonságosan a szükséges eszközöket:

Válasszunk ki egy jó állapotban lévő, nagy méretű, lehetőleg zománcos edényt, amit kizárólag babánk eszközeinek sterilizálása fogunk használni. Tegyük bele az eszközöket és öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy az ellepje azokat.

Másik módszer, ha az eszközöket egy erre a célra használt tiszta, vasalt textilpelenkába csomagoljuk, a csomagot beletesszük az edénybe és öntünk rá hideg vizet úgy, hogy minden “alkatrész” elmerüljön. Így a műanyag alkatrészek többsége nem fog a víz felszínén úszkálni.
Forrás után (felbugyogás) minimum 30 percen át hagyjuk a tűzön az edényt, a fedőt csak akkor tegyük rá, amikor már forrásban van a víz! Ha kész, a kifőzött holmit egy szintén erre a célra kijelölt tiszta, vasalt textilpelenkára pakoljuk ki lehűlni.Nem minden baktérium illetve baktérium-spóra pusztul el 100 C fokon.
A sterilizálás a hőfok és a behatási idő függvénye, ezért fontos, hogy minimum 30 percig legyenek az eszközök a forrásban lévő vízben.
Csak az adott hőfokon eltöltött idő számít hatékonynak, a odáig való felmelegedés idejét nem szabad beszámítani! Azaz csakis a forrásban lévő vízben eltöltött idő számít.
A mellszívónak lehet olyan darabja, amelyet nem szabad kifőzni, ezek fertőtlenítéséhez használhatunk Neomagnol oldatot.

Összegezve, az eszközöket meg kell tisztítanunk a szennyeződésektől. Ehhez vegyszermentes, természetes mosogatószer a legbiztonságosabb, hiszen babánk nem érintkezik vegyszerekkel, melyek egészségkárosító hatásairól számos Egészségügyi Világszervezet tanulmányaiban olvashattunk már.

A tiszta eszközöket sterilizáljuk, hogy megakadályozzuk a mikroorganizmusok szaporodását, melyek veszélyeztetik a baba immunrendszerét.

A babaeszközök vegyszermentes mosogatásához ajánljuk az ANANDAM mosogatószert.

Vélemény, hozzászólás?

hu_HUMagyar