Illóolajokkal a megfázás ellen

A téli megfázásos időszakban az aromaterápián belül egy csokorba szedtük kedvenc illóolajainkat, és azt is megosztjuk veled, miért szeretjük annyira őket.

A természetes gyógymód számos kitűnő megoldást kínál, amelyek segítségével hatékonyan tudjuk enyhíteni a megfázásos tüneteket, csökkenteni a vírusos megbetegedések kockázatát. Az aromaterápia kiegészítő terápiaként jótékonyan hat a szervezetünkre és az idegrendszerünkre is.

Megelőzés:

A citrom illóolaj remek légfertőtlenítő, ezért kiválóan alkalmazható orvosi várótermekben, óvodákban, bölcsődékben és egyéb helyeken, ahol sokan megfordulnak.

A teafa illóolaj légtérbe porlasztásával is tudjuk fertőtleníteni a légteret, hiszen erőteljes és széleskörű baktériumölő, gombaölő, vírusölő tulajdonságokkal rendelkezik, stimulálja az immunrendszert, és kiváló fertőtlenítő, ezért érdemes magunkkal vinni, hogy kezeinket természetes módon bárhol fertőtleníteni tudjuk.

Megelőzés és tünetek enyhítése:

Ha a légutakat szeretnénk fertőtleníteni és átjárhatóbbá tenni, akkor a vírusölő és immunrendszer erősítő illóolaj, a Ravintsara kitűnő választás. A ravintsara illóolaj madagaszkári kámforfa néven is ismert, annak ellenére, hogy az illóolaj nem tartalmaz kámfort.

Vírus okozta megbetegedések esetén segítségünkre lehet: influenza, nátha, herpesz, vírusos hasmenés (az érintett területnek megfelelően, bőrre kenve, bázisolajban hígítva, nátha esetén inhaláláshoz is remek választás). Hurutoldó és köptető hatása miatt is sokan szeretik. Fontos, hogy görcsös köhögés esetén ne használjuk!

Legyengült immunrendszer esetén (bázisolajban, bőrre kenve, gyerekeknél megelőzéshez a talpakat kenjük be, felnőtteknél pedig a hátat, a gerinc mellett).

Álmatlanság, depresszió (párologtatva), fizikai és szellemi kimerültség (párologtatva).

Felső légúti megbetegedések esetén közkedvelt az eukaliptusz illóolaj. Számos eukaliptusz fajta létezik, így illóolajuk hatásában is vannak kisebb eltérések. Újszülötteknél, gyermekeknél, várandósoknál és időseknél az Eukaliptus radiata használható biztonsággal párologtatva, vagy bázisolajban mellkas bedörzsölésre. Oldja a nyákot, kitűnő köptető, a lázas és a légzőszervi (köhögés, nehéz légzés) megbetegedések egyaránt jól kezelhetők vele, antimikrobiális valamint antivirális hatással bír. Görcsös köhögés esetén ne használjuk!

borsmenta illóolaj legfontosabb alkotóeleme a mentol, melynek köszönhetően különböző légúti megbetegedések kezelésére ajánlott. Találkozhatunk vele köhögés elleni szirupok, légzéskönnyítő cukorkák és inhalálószerek kapcsán. Illóolaj formában bázisolajban oldva mellkas bedörzsölésre is használhatjuk vagy inhalálhatunk vele. Könnyíti a légzést, fertőtleníti a légteret, felfrissít. Nagyon erős, intenzív illóolaj, ezért várandósok, újszülöttek és 6 évnél fiatalabb gyermekek párologtatva sem alkalmazhatják!

Vélemény, hozzászólás?

hu_HUMagyar