Karácsonyi készülődés illóolajokkal

 

A karácsony közeledtével lázasan készülődünk, ajándékokat vásárolunk, sütünk-főzünk, és arra törekszünk, hogy örömmel, boldogsággal árasszunk el szeretteinket és otthonunkat. Igyekszünk az évnek ebben az időszakában a legfinomabb karácsonyi menüket elkészíteni, a karácsonyfát a legszebben feldíszíteni, és ínyenc süteményeket készíteni.

A közös díszítgetés, főzés és a sütemények készítése közös élményeinket gazdagítja, miközben kellemes fenyőillat és kedvenc desszertjeink jellegzetesen aromás karácsonyi fűszereinek illata lengi be az egész lakást. Ide tartozik többek között a narancs, citrom, mandarin, fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér. Az előbb említett növények kis mennyiségben ételeink ízesítésére, illatosítására szolgálnak, míg terápiás dózisban alkalmazva jótékony hatással rendelkeznek.

illóolaj

A narancs édes, gyümölcsös illata az egyik legkedveltebb mind a gyermekek, mind a felnőttek körében. Nem véletlen, hiszen aromaterápiás hatásának köszönhetően megmelengeti a szíveket. Jókedvet hoz, a napfényes mediterrán hangulatot idézi. Illóolaját használhatjuk légtér-fertőtlenítésre aromaterápiás diffúzorban, általános fertőtlenítésre, például konyhai fa eszközeinkre csepegtetve, segíti az emésztést, ha bázisolajba pár cseppet teszünk és bemasszírozzuk a has területét. Nyugtat, oldja a szorongást, segíti a nyugodt alvást. Az otthonunk illatosítására és a háztartásban is az egyik legjobb választás.

A narancs aromaterápiás hatásaival rendelkező mandarin gyengéden nyugtat, lazít, a karácsonyi készülődés közepén is kiválóan alkalmazható a szorongás oldására. Ha nagyon felpörgött a napunk és úgy érezzük, hogy nehezen tudunk elaludni, a pihentető alvás támogatására is használhatjuk. Különösen ajánlott nyűgös, nehezen elalvó kisbabák számára aromaterápiás diffúzorba téve.

citrom2

A citrom szinte minden konyhában megtalálható, hiszen levét vízzel, teával elfogyasztva magas C-vitamin tartalmúegészséges italt készíthetünk belőle, mely erőteljesen tisztító- és antioxidáns hatással rendelkezik. Héját az ételbe reszelve intenzívebbé tehetjük annak ízét segítségével. Nem csak belső nedve és héja hasznos, hanem a héjában található citromolaj is csodákra képes. A citromolaj baktériumölő, élénkítő, lázcsillapító, szív- és érfal erősítő, vérnyomás szabályozó, vérképző, gyomorsavcsökkentő, hasnyálmirigy-szabályozó, méregtelenítő. Az olaj legfontosabb tulajdonsága, hogy fertőtlenítő antimikrobiális és antivirális hatású. Emellett összehúzó, P-vitamin jellegű (mikrocirkulációt fokozó) és szélhajtó hatások is megemlíthetők. Ha el szeretnénk kerülni a betegséget, porlasszuk a légtérbe diffúzor segítségével, hiszen remek légfertőtlenítő, ezért akár orvosi várótermekben, óvodákban, bölcsődékben és egyéb helyeken is alkalmazhatjuk.

Ezeknek a csodálatos illatoknak a segítségével fokozni tudjuk a karácsony harmóniáját.

Illóolajokról további információt itt találsz.

Vélemény, hozzászólás?

hu_HUMagyar