A kisbaba táplálásának legegészségesebb és legegyszerűbb módja a szoptatás. Ez sajnos nem mindig lehetséges, így az anyatej lefejése, tárolása, a tápszeres táplálás számos tennivalót von maga után.

Miért fontos az eszközök alapos elmosása, fertőtlenítése?
Az újszülött baba immunrendszere még nem elég erős ahhoz, hogy megvédje a környezetben élő, akár fertőző betegségeket is terjesztő mikroorganizmusoktól (gombák, baktériumok,). Leginkább azokra a cumisüvegekre kell figyelmet fordítani, amelyekben tejet vagy tejes ételt adsz a kicsinek.

A cumisüveg fertőtlenítése azt jelenti, hogy minden egyes részét fertőtleníteni kell, beleértve a cumis részét, annak gyűrűjét és kupakját is.

Mosogatás
Kisbabánk eszközeit nem elegendő csak sterilizálni, azokat a sterilizálás előtt el kell mosogatni.

Elsőként a zsírdús anyatejjel, tápszerrel érintkező felületeket kell elmosni.

A mosogatáshoz ne használjunk vegyszeres mosogatószert. A legjobb, ha csak növényi alapanyagból készült mosogatószert használunk, így elkerüljük, hogy kisbabánk vegyszerekkel érintkezzen. Ez azért is kiemelkedően fontos, hiszen ezeket az eszközöket be fogja a venni a szájába, így a nyálkahártyán keresztül gyorsabban tudnak felszívódni babaánk szervezetébe az eszközökön maradt vegyi anyagok. Ezt követően folyóvízben öblítsük el az eszközöket. A lemosás során ügyeljünk arra, hogy a legeldugodtabb résekből is eltávolítsuk a lerakódásokat. Ehhez nagy segítséget nyújtanak a szétszedhető cumisüvegek, itatópoharak.

Sterilizálás
Kényelmes megoldás, ha van otthon sterilizáló készülékünk, ha nincs, akkor a következőképp fertőtleníthetjük biztonságosan a szükséges eszközöket:

  • Válasszunk ki egy jó állapotban lévő, nagy méretű, lehetőleg zománcos edényt, amit kizárólag babánk eszközeinek sterilizálása fogunk használni.
  • Tegyük bele az eszközöket és öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy az ellepje azokat.
  • Másik módszer, ha az eszközöket egy erre a célra használt tiszta, vasalt textilpelenkába csomagoljuk, a csomagot beletesszük az edénybe és öntünk rá hideg vizet úgy, hogy minden “alkatrész” elmerüljön. Így a műanyag alkatrészek többsége nem fog a víz felszínén úszkálni.
  • Forrás után (felbugyogás) minimum 30 percen át hagyjuk a tűzön az edényt, a fedőt csak akkor tegyük rá, amikor már forrásban van a víz! Ha kész, a kifőzött holmit egy szintén erre a célra kijelölt tiszta, vasalt textilpelenkára pakoljuk ki lehűlni.
  • Nem minden baktérium illetve baktérium-spóra pusztul el 100 C fokon.
    A sterilizálás a hőfok és a behatási idő függvénye, ezért fontos, hogy minimum 30 percig legyenek az eszközök a forrásban lévő vízben.
    Csak az adott hőfokon eltöltött idő számít hatékonynak, a odáig való felmelegedés idejét nem szabad beszámítani! Azaz csakis a forrásban lévő vízben eltöltött idő számít.

A mellszívónak lehet olyan darabja, amelyet nem szabad kifőzni, ezek fertőtlenítéséhez használhatunk Neomagnol oldatot.

Összegezve, az eszközöket meg kell tisztítanunk a szennyeződésektől. Ehhez vegyszermentes, természetes mosogatószer a legbiztonságosabb, hiszen babánk nem érintkezik vegyszerekkel, melyek egészségkárosító hatásairól számos Egészségügyi Világszervezet tanulmányaiban olvashattunk már.

A tiszta eszközöket sterilizáljuk, hogy megakadályozzuk a mikroorganizmusok szaporodását, melyek veszélyeztetik a baba immunrendszerét.

Korábbi cikkek

Egyetértesz? Más a véleményed? Szólj hozzá a témához!