A baba fürdetése a napi rutin egyik legfontosabb része, mely nem csupán a tisztálkodásról szól, hanem a gyengédségről, szeretetről, boldogságról, gondoskodásról, együvé tartozásról.

A szeretgetés mellet, mire érdemes odafigyelnünk ahhoz, hogy a fürdetési szertartás babánk számára biztonságos legyen?

Kád tisztítása
A kád tisztításánál nem szükséges fertőtlenítőszert alkalmazni. A baba immunrendszere ugyan még fejletlen, de már van védekező képessége. Elegendő, ha enyhe tisztítószert alkalmazunk, ám fontos, hogy alaposan, bő vízzel öblítsük le a kád felületét, hogy ne kerüljön a fürdővízbe a tisztítószerből.

A fürdővíz minősége
Napjainkban a csapvíz klórtartalma igen magas, mely allergén hatásokat válthat ki, továbbá később ekcéma kialakulásához is vezethet. Ezért érdemes beszerezni egy klórmentesítő víztisztítót, mely általában csapra szerelhető, és az ily módon megtisztított vízben fürdetni a csecsemőt.

Fürdés előtti olajozás
111A legtöbb csecsemő bőre száraz, melynek kezelésére az olajozás jó módszer. Fürdés előtt egy vattapamacsot olajozzunk be, töröljük át vele a baba bőrét, különös figyelmet szentelve a hajlatokra.  Amikor olajat választunk, arra ügyeljünk, hogy ne a reklámok alapján döntsük el, hogy mire van szükségünk. Próbáljunk meg olyan termékhez hozzájutni, melynek pH értéke megfelelő a baba számára, továbbá nem tartalmaz szintetikus anyagot. Az is nagyon fontos, hogy illatmentes legyen, mivel a baba nagyon érzékeny az illatokra. A legtöbb illatosított termékben természetazonos illatanyagokat használnak, mely még egy felnőtt számára sincs jó hatással, a babának pedig esetlegesen nagy károkat okozhat.

Fürdetés
2222A víz optimális hőmérséklete 37 celsius fok körüli, de ez is egyénenként változó, hogy melyik baba milyen hőmérsékletet részesít előnyben. A reakcióiból világos lesz számunkra, ha nem elégedett a víz hőmérsékletével.

A fürdetést egy puha frotír mosdókesztyűvel végezzük. Ne használjunk tusfürdőt vagy szappant. Olyan babafürdetőt válasszunk, mely illatmentes, hippoallergén, továbbá természetes alapanyagokból készült, és kifejezetten babák számára is ajánlják. A haj megmosását is ezzel a kozmetikummal végezzük, véletlenül se alkalmazzunk sampont. A baba fejbőrén képződő koszmó eltávolítására bevált a fürdést és hajmosást megelőzően néhány órára történő „beolajozás”. Ilyenkor használjunk kis babasapkát, nehogy megfázzon a kicsi feje.
Törölközés
A vízből kiemelve a babát puha frotír törölközőre, vagy pelenkaanyagból készült törölközőre fektessük, majd azonnal burkoljuk be, ne érezze kellemetlennek a lehűlést. Nagyon gyengéden töröljük a bőrét, ne dörzsöljük erősen. Fordítsunk különös figyelmet a hajlatok szárazra törlésére. A fülkagyló tisztításához használjunk fültisztító tampont. Olyan terméket válasszunk, mely puha és steril, kifejezetten csecsemők számára készült. A hallójáratokba ne nyúljunk bele, csupán a fülkagylóból töröljük ki a vizet.

Bőrápolás

SkinKp7 A testápoló kiválasztása nagy odafigyelést igényel, hiszen ez az anyag a gyermek bőrébe szívódik, nem mindegy, hogy mit tartalmaz. Kizárólag semleges pH értékű testápolót használjunk, mely csecsemők számára van kifejlesztve. Legjobb, ha illatmentes és nem tartalmaz szintetikus anyagot.

Babamasszázshoz érdemes olajat választani, hiszen lassabban szívódik be a bőrbe, mint a testápoló, valamint illóolaj esszenciákat adhatunk hozzá.
Pelenkacserénél a popsi bőrére felvitt olaj védőbevonatot képez a kipállással szemben, így a különféle zsíros jellegű védőkenőcsök helyett is használható.

Csak természetesen
Sok babaolaj a kőolajlepárlás során nyerhető paraffinolajat tartalmazza, kisebb-nagyobb arányban. Vannak termékek, amik szilikonolajat tartalmaznak. Ezek az olajok, legyenek bármilyen tiszták is, eltömítik a bőrt, és nem engedik azt lélegezni. A paraffinolajnál, illetve a szilikonolajnál előnyösebbek a növényi olajokat (is) tartalmazó termékek.  A babaolajoknál, mint minden más babaápolási terméknél is, törekedni kell a természetes, növényi eredetű összetételre.
Növényi olajok
A növényi olajok gazdagok a különféle zsíroldékony vitaminokban, így az A-, D- és E-vitaminokban, amik a bőr egészségének megtartása szempontjából fontosak. Különösen az A-vitamin játszik fontos szerepet a hámréteg megújulási folyamataiban.
A növényi olajok közül a leggyakrabban a már említett napraforgó olajat alkalmazzák, aminek alternatívája az olíva olaj, jojoba olaj, sárgabarackmag olaj, mandulaolaj.
Jó tudni, hogy az olajok közül az egzotikus jojobaolaj kémiai összetétele áll a legközelebb az emberi bőr lipidösszetételéhez, ennek köszönhető a jojobaolaj kitűnő bőrápoló hatékonysága, puhító, selymessé tevő tulajdonsága.

Ha választani kell, hogy krémekkel vagy olajokkal kenje be az anyuka a baba popsiját/teljes testfelületét, sokan az olajok mellett voksolnak, mivel azok természetesebbek, hiszen nem tartalmaz emulgenseket, tartósítószereket, színezéket.
Sok szülő a kellemes baba-illat miatt ragaszkodik a babaolajokhoz, és neki tetsző illatú termékkel olajozza a csecsemője bőrét. Körültekintőnek kell azonban lenni az illatos termékekkel, mert többnyire természetazonos vagy szintetikus illatanyagot tartalmaznak, melyek irritálhatják a csecsemők bőrét, allergiás reakciót válthatnak ki és negatívan hatnak a limikus rendszerre is.

Természetes bio olajat itt találsz.

Ha szeretnéd a masszázst illatossá varázsolni, használj bio illóolaj esszenciákat.

Korábbi cikkek

Egyetértesz? Más a véleményed? Szólj hozzá a témához!